Information och material

Webbplatsen Saras vingar är en inspirations- och resurssida för mellanstadielärare rörande arbete kring bilderboken Saras vingar av Lorenza Farina och Sonia M. L. Possentini. Webbplatsen drivs av Atrium Förlag.

Saras vingar är en italiensk bilderbok, översatt till svenska av Camilla Storskog, där en ung flickas öde berättas i ord och bild, baserat på verkliga händelser. Den kan läsas av barn och vuxna i alla åldrar, och leda till viktiga samtal. Sara är en fiktiv person, men hon är samtidigt ett av alla de barn som levde i koncentrationslägren och hennes öde är unikt, liksom alla människors.

Här erbjuder vi inspiration till dig som vill arbeta med mänskliga rättigheter, svenska minoriteter och levandegöra historia för dina elever med skönlitteraturen som ingång.

I arbetet med att göra Förintelsen verklig för elever i skolan behöver vi visa på enskilda öden. Länge har det funnits ögonvittnen som kunnat komma ut till skolor för att berätta, men ju längre tiden går desto färre blir de överlevande. Då är skönlitteraturen ett bra redskap.

Lärarhandledning för årskurs 4-6

Saras vingar – lärarhandledning (PDF) – här finns ett förslag på upplägg för dig som vill arbeta med boken i din klass. Handledningen är uppbyggd kring en teoridel med 10 lektioner, där innehållet relateras till kursplanen inom svenska, religionskunskap, historia, samhällskunskap, biologi, bild, musik och slöjd samt en ämnesövergripande kreativ del med förslag på praktiska arbeten kring boken.

Inspirera varandra!

Har din skola arbetat med boken? Skicka gärna in ert material (foton, film, berättelser eller annat) för publicering här på webbplatsen, så tjänar det som inspiration till andra skolor! Har ni en blogg eller annat webbaserat material länkar vi gärna till det. Skicka ert material till info@atriumforlag.se.

Inköp av böcker till skolbiblioteket

Inköp av böcker kan ske via er upphandlade återförsäljare. Det går också bra att kontakta förlaget direkt på info@atriumforlag.se, t ex vid större beställningar.

Länkar

Här har vi samlat några länkar till sidor som kan vara användbara under arbetet med boken.

Forum för levande historia – sök på ”judar” för att få upp allt material rörande ämnet.

Hur undervisar man om Förintelsen i skolan – en resurssida från Holocaust Task Force.

Judiska museet – har mycket information på sin hemsida, och även programverksamhet för dem som har möjlighet.

Presentation av författaren Lorenza Farina – förlagets författarpresentation.

Presentation av illustratören Sonia M. L. Possentini – förlagets författarpresentation.

SO-rummet – sök på ”judar” för att få upp allt material rörande ämnet.

Minoritet.se om judar – en resurssida som drivs av Sametinget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s